ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

& ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΙΕΤΚΟΝΓΚ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, ήταν μια μεγάλη ένοπλη σύγκρουση, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Θεωρητικά, ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ) και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ).

Στην πραγματικότητα όμως, ήταν ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, παρόλο που η ΕΣΣΔ δεν ενεπλάκη άμεσα στρατιωτικά.

Οι Βιετ Κόνγκ, με επίσημη ονομασία (Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ), ήταν μαζική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση, η οποία έδρασε στο Βιετνάμ και στη Καμπότζη, αρχικά ενάντια στην κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια πολέμησε ενάντια στις κυβέρνησεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νότιου Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (1959-1975).

Το 1960, έγινε το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Αποτελούνταν τόσο από αντάρτες, όσο και από τακτικό στρατό.

Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ήδη εμπλακεί από το 1959, αλλά κατέφθασαν σε μεγάλους αριθμούς το 1965. Ο Aμερικανικός στρατός αποχώρησε από τη χώρα το 1973, γεγονός που οδήγησε τελικά στην παράδοση του Νότιου Βιετνάμ, στο Βόρειο Βιετνάμ, στις 30 Απριλίου 1975.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Περιοχή Ποταμού Σονγκ Χονγκ Βόρειο Βιετνάμ, Αύγουστος 1970

Η ανάπαράσταση απεικονίζει μια άκρως επικίνδυνη διάσωση Αμερικάνου κυβερνήτη μαχητικού αεροσκάφους Phantom, το οποίο καταρρίφθηκε από αντάρτες Viet Cong, με εκτοξευτή βλημάτων RPG.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Λεπτομέρειες