ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΟΡΕΑΣ

Στις 25 Ιουνίου 1950, ο στρατός της Βόρειας Κορέας εξοπλισμένος, από τη Σοβιετική Ένωση και με τη συμμετοχή του στρατού της Λαϊκής Κίνας, εισέβαλε στη Νότια Κορέα. Μετά από αίτημα της Νότιας Κορέας για βοήθεια στον ΟΗΕ (Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών), 53 χώρες αποφάσισαν να τη στηρίξουν. Στο στρατό του ΟΗΕ συμμετείχαν 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ελληνική δύναμη αποτελείτο από 1000 άνδρες πεζικού και μια μοίρα 9 αεροσκαφών C-47 και έλαβε μέρος σε σκληρές μάχες. Οι Ελληνικές Δυνάμεις στην Κορέα, μάχονταν αδιάκοπα από τον Ιανουάριο του 1951, μέχρι την υπογραφή της ανακωχής τον Ιούλιο του 1953, πολλές φορές σε ακραίες συνθήκες ψύχους (-15 – 20 βαθμοί Κελσίου). Αντίστοιχη, ήταν η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας, που μετέφερε εφόδια, τραυματίες και απεγκλώβισε δυνάμεις του ΟΗΕ, σε πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και με ανύπαρκτους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Οι απώλειες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος , ήταν 194 νεκροί και 607 τραυματίες.

Ο Πόλεμος διήρκησε μέχρι τον Ιούλιο του 1953, με εκατομμύρια απώλειες μεταξύ των αντιμαχόμενων και του άμαχου πληθυσμού, διαχωρίζοντας τη χώρα, στον 38ο παράλληλο,σε Βόρεια και Νότια Κορέα.

Οι διακρίσεις που έλαβε η Ελληνική Δύναμη, είναι η επιβράβευση του ηρωισμού και της προσφοράς της. Παρατίθενται 2 από τις αμέτρητες δηλώσεις επιβράβευσης.

• Πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών – Harry Truman:

« ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ, ΥΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ , ΩΣΤΕ ΕΤΕΘΗ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ» .

• Διοικητής Στρατευμάτων ΟΗΕ – Στρατηγός Matthew Ridgway:

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ».

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ύψωμα 381, ΒΔ πόλης Ισκσόν, Ιανουάριος 1951

Η αναπαράσταση απεικονίζει την υπεράσπιση του Υψώματος 381 βορειοδυτικά της πόλης Ικσόν, από τον 3ο λόχο του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος, τον Ιανουάριο του 1951, σε μία από τις φονικότερες μάχες που έδωσε με τους Κινέζους, όπου το αποτέλεσμα ήταν, για τους Κινέζους περίπου 700νεκροί για τους Έλληνες 9 νεκροί και 13 τραυματίες.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Λεπτομέρειες