Λιβύη, Ιούλιος 1942

Η αναπαράσταση απεικονίζει μια περίπολο του Ιερού Λόχου – SAS (Ελληνική Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων, Περίπολοι Ερήμου), ο οποίος πολέμησε στην Λιβύη της Β. Αφρικής, τον Ιούλιο του 1942. Η Ελληνική περίπολος, με όχημα Tζιπ Willys MB, στάθμευσε σε Βρετανικό πολυβολείο, προκειμένου να παραλάβει μια άκρως απόρρητη διαταγή του Γενικού Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Β.Αφρικής, από Βρετανό μοτοσικλετιστή αγγελιοφόρο.

Η διαταγή, πρόσταζε την βαθιά διείσδυση στα Γερμανικά μετόπισθεν και την ολοσχερή καταστροφή των αποθηκών καυσίμων και πυρομαχικών της Γερμανικής Στρατιάς, που τελούσε υπό την Διοίκηση του Στρατηγού Ρόμελ.

H περίπολος σχεδιάζει την καταδρομική επιχείρηση, η οποία περιλαμβάνει αρχικά τον εντοπισμό των συντεταγμένων των εχθρικών αποθηκών, στη συνέχεια τον τρόπο δράσης για την καταστροφή τους, με την μέθοδο της δολιοφθοράς (σαμποτάζ), κατά την διάρκεια της νύχτας και τέλος τον ασφαλή τρόπο διαφυγής. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα για ολιγόωρη ανάπαυση και τροφή, ευρισκόμενοι σε αυξημένη ετοιμότητα, καθόσον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εντοπισμού από εχθρικές δυνάμεις.